ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 3. kolo ze seriálu závodů pod hlavičkou republikového mistrovství a 17. kolo Poháru České republiky – to byly soutěže, které řidiče minikár zavedly na silnici pod rozhlednou zvanou “Andrlák”. Jezdci a jezdkyně poměřili síly na trati dlouhé 510 metrů. “Se tady sjelo celkem 87 závodníků. Jedou v šesti kategoriích. Nejmladší od čtyřech roků, nejstarší můžou jezdit do devětadevadesáti,” řekl ředitel závodu Tomáš Brožek.

Úkolem všech závodníků bez ohledu na věk či pohlaví bylo dostat se do cíle co nejrychleji a nejlépe bez chyb. “Čas se měří na setiny sekundy. Po trati jsou postaveny tři slalomové úseky, za každou shozenou plechovku se připočítávají k času 2 vteřiny,” vysvětlil ředitel závodu Brožek.

O svém výkonu mohli zúčastnění přemítat během přestávek určených k vytažení strojů zpět na vrchol kopce. Minikáry totiž nedisponují žádným motorem, ale pohybují se pouze silou gravitace. Její správné využití mohlo vést k lepšímu času. “Tahle jízda se mi jela dobře, ta se mi povedla,” zhodnotila závodnice z kategorie M2 a Automotoklubu Škoda Mladá Boleslav Lucie Podlipská. Stejný klub, ale v kategorii M3, reprezentovala Eliška Slavíková: “Já jsem docela spokojená. Můj soupeř je o tři setiny rychlejší, slalomy jsou trochu utažené, ale není to špatné.”

Lucie Podlipská svou kategorii v rámci 3. kola mistrovství republiky vyhrála, Eliška Slavíková byla třetí. Lucie a Tereza Brožkovy z domácího klubu skončily v kategorii M3D na třetím a čtvrtém místě.