ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Kulturní dům v Ústí nad Orlicí praskal ve švech. Odehrával se zde totiž další ročník Orlické šachovnice, která přivítala mladé hráče nejen z Pardubického kraje.

Letošní Orlická šachovnice se uskutečnila již po osm a čtyřicáté a přivítala 117 účastníků. Současně se také konal i krajský přebor do osmi let, kterého se zúčastnilo 29 dětí. Ty do bojů v královské hře vyslalo 20 oddílů.

Při rozdělení hráčů do jednotlivých kategorií se nebralo v potaz jejich pohlaví, ale přihlíželo se k věku. V návaznosti na staří a zkušenosti soutěžících byla upravena pravidla hry. “Ti mladší hrají sedm kol, ta starší kategorie hraje devět kol tempem dvanáct minut na partii. Přidává se tři sekundy za každý provedený tah,” vysvětlil pravidla Martin Šmajzr, předseda Šachového klubu v Ústí nad Orlicí.

První místo Orlické šachovnice patřilo Vladislavovi Martyniukovi. Následovali Daniel Zeman a Michal Jareš. Z 11 domácích hráčů nejlepšího umístění dosáhl Michal Píše, který obsadil 4. příčku a Soňa Leksová, která byla celkově 6. a zároveň nejlepší mezi dívkami. Na medaili dosáhla ještě Dominika Šmajzrová, jež skončila 3. mezi staršími dívkami.