archivní foto

ŘÍČKY V ORLICKÝCH HORÁCH – Do zahájení 56. ročníku Skiinterkriteria zbývá jen několik dní. Pořadatelé začínají s finálními přípravami mezinárodního lyžařského závodu, kam se přihlásilo více než 160 závodníků ze 14 zemí světa. Na svahu černé sjezdovky ve Skicentru v Říčkách v Orlických horách se představí nadějní lyžaři z Litvy, Běloruska, Kazachstánu, Anglie nebo vzdálené Austrálie. „Velkými favority jsou tradičně ČR a SR, které pravidelně sbírají nejvíce bodů. Na předních místech se také často objevují závodníci Slovinska, Ruska, Velké Británie nebo i Holandska. To samozřejmě nevylučuje, že nepřekvapí někdo z ostatních výprav.“ říká jeden z organizátorů Jan Duffek.

Skicentrum Říčky v Orlických horách, kam už ve středu zamíří první výpravy, hlásí ideální sněhové podmínky. „Sněhu máme dostatek. Pro nás by bylo výhodnější, kdyby už těsně před závodem moc nenapadlo, maximálně do 10 centimetrů.“ hodnotí sněhovou nadílku ředitel závodu Jaroslav Křístek. V následujících dnech už začne organizátorský tým s přípravou samotného střediska i závodní trati. Vše musí být bezpečné pro závodníky ale i diváky. „Na černé se zasněžují místa, na kterých se nezávodí, ale s ohledem na celkovou bezpečnost všech účastníků Skíčka tam také musí být dostatečná vrstva sněhu, to jsou kraje a hlavně prostor cíle a startu.“ dodává Křístek. Ve čtvrtek už závodní svah prověří sami závodníci při tréninku. Večer je pak čeká slavnostní zahájení mezinárodního žákovského závodu v prostorách před Skirestem. V pátek už propuknou samotné závody ve slalomu a obřím slalomu. Dohlížet na ně bude technický delegát z FIS Srecko Jensencek ze Slovinska. Jako předjezdec v obřím slalomu pojede dlouholetý závodník na monoski Pavel Dvořák. Pořadatelé se těší na vydařený závod. „Ani letos se nám  nepodařilo překonat rekord v počtu přihlášených závodníků. Ten padl v roce 2011. Tehdy bylo na startu 21 zemí a cca 210 závodníků. Ale i tak se máme na co těšit.“ říká předseda organizačního výboru Luboš Bäuchel.

Přihlášené země: Austrálie, Estonsko, Bělorusko, Rusko, Litva, Kazachstán, Velká Británie, Holandsko, Slovinsko, SR, ČR, Polsko, Rumunsko

Program závodu:

Čtvrtek 25.1.

do 14:00 – trénink na černé sjezdovce

do 15:00 – prezence (Skirest)

19:00 – porada vedoucích a losování (Skirest)

20:00 – slavnostní zahájení (Skirest)

Pátek 26.1.

09:00 – slalom, 1. kolo, U16 a U14

12:00 – slalom, 2. kolo, U16 a U14

19:00 – vyhlášení výsledků prvního dne

Sobota 27.1.

09:00 – obří slalom, 1. kolo, U14

11:45 – obří slalom, 1. kolo, U16

14:00 – obří slalom, 2. kolo, U16

Ihned po ukončení závodů vyhlášení výsledků druhého dne.

19:00 – večer na rozloučenou

Neděle 28.1.

08:00 – odjezd účastníků

Pro další informace kontaktujte: Zuzana Pecháčková, mluvčí závodů, 732 133 336