LANŠKROUN – Čtyři etapy čekaly starší žáky a kadetky při každoročním cyklistickém Malém závodu míru, který se po 48. jel v okolí Lanškrouna.

Závody, které se letos konaly od 25. do 27. května, se jezdí v kategoriích starší žáci a kadetky. “Máme cyklisty z celé České a Slovenské republiky, z Maďarska, Polska a Finka. Je tady asi 150 závodníků startu,” řekl OIK TV předseda organizačního výboru Jan Morávek.

Před pátečním slavnostním startem závodníky přivítaly legendy české cyklistiky. Před mladými cyklisty a cyklistkami se ukázali například Jan Smolík a nebo Pavel Doležel. “Celkově mladé cyklisty a cyklistky čekají čtyři etapy. Z toho dneska tzv. Podorlická, která měří 47 kilometrů,” dodal Morávek.

Páteční etapa, která vedla po okolí Lanškrouna a tvořila jakési kolečko obcemi Horní Třešňovec, Dolní Čermná, Verměřovice, Mistrovice, Bystřec, Výprachtice, Horní Čermná měla dvě vrchařské a rychlostní prémie. Do cíle dojel peleton rozdrobený.

Nejrychlejším jezdcem se stal Daniel Mráz (Cyklistika Uničov), který pro OIK TV řekl: “Do první vrchařské prémie mě začalo trochu bolet koleno a měl jsem vysoký tep, ale pak už jsem jel dobře. Zkoušel jsem nějaký nástupy, ale pokaždé nás sjeli.” Do cíle dojel za 1:12:45. Stejného času pak dosáhli také druhý Adam Seman z TJ Stadion Louny a na třetím místě Mirek Müller z týmu Mapei Merida Kaňovský.

V kadetkách byla nejrychlejší Kristýna Burlová (Dukla Praha), s časem 1:14:47, ta OIK TV řekla: “První etapa byla docela náročná. Hlavně ten start byl takový chaotický. Je tu hodně nových lidí, tak moc asi nevěděli jak probíhá. Ten start, hlavně ten slavnostní, byl takový dost nebezpečný.” Za ní se na druhém místě umístila Gabriela Bártová z týmu PARDUS TUFO Prostějov a na třetím Anna Růžičková z Dukly Praha.

Další tři etapy, z nichž jedna byla časovka, ovládli také Češi. Celkovým vítězem 58. ročníku Malého závodu míru se stal ve starších žácích Štěpán Telecký z týmu TJ Favorit Brno a v kadetkách, vítězka první etapy, Kristýna Burlová jezdící za Duklu Praha.