ČESKÁ TŘEBOVÁ – Po většinu roku je park Javorka místem pro odpočinek. Minimálně jednou za dvanáct měsíců se zde však prohání závodníci. Letos tomu nebylo jinak, navíc padl traťový rekord.

Zatímco běžci mládežnických kategorií si za své výkony přebírali medaile, jejich starší kolegy to hlavní teprve čekalo. V České Třebové se konal další ročník závodu pod názvem “Běh Javorkou”. “Dneska jsme měli v hlavním závodě asi 65 závodníků. Myslím si, že ta účast je taková stabilní. Poslední ročníky se to tak drží okolo té sedmdesátky,” sdělil OIK TV ředitel závodu Aleš Stránský.

Na trati se objevily známé tváře, mezi nimiž nechyběli favorité na celkové prvenství. Hned v úvodu se do vedení dostala dvojice Jan Friš a Radek Hübl. Zmínění běžci patří k pravidelným účastníkům, a tak věděli, co je v Javorce čekalo. “Trať hlavního závodu měří 6 kilometrů. Běží se tady 5 okruhů. Ty okruhy jsou poměrně náročné, protože je tady značné převýšení. Dneska také sice hezké počasí, pro diváky je to úžasné, ale ti závodníci trošku trpí, protože je teplo,” uvedl Aleš Stránský.

Se všemi soupeři i na duben nadprůměrnými teplotami si nejlépe poradil Jan Friš (TJ Dukla Praha). Šest kilometrů pokořil v novém traťovém rekordu za 18 minut a 31 vteřin. Druhý doběhl Radek Hübl (Runsport/Salomon team). Trojici nejrychlejších mužů uzavřel Filip Záveský z Iscarexu Česká Třebová.

Stejný oddíl reprezentovala i nejlepší žena, tedy Adéla Stránská. Druhé místo obsadila Eliška Kalousová z Atletického klubu Olymp Brno. Třetí skončila Lenka Dušková, která hájila barvy domácího Iscarexu.