foto: Pardubický kraj

PARDUBICE – Poděkováním za vzornou reprezentaci Pardubického kraje na Hrách VIII. Letní olympiády dětí a mládeže v Brně se 31. října 2017 stalo slavnostní setkání v Bowlingzone v Pardubicích. Sešli se zde zástupci nejúspěšnějších sportů včetně medailistů a jejich trenérů.

„Pokračujeme tak v tradici podobných setkání z minulých let, abychom zdůraznili naši vděčnost a obdiv nad výkony našich mladých sportovců a podpořili je v jejich další sportovní činnosti,“ říká člen rady Pardubického kraje zodpovědný za sport, volnočasové aktivity, cestovní ruch a informatiku René Živný. Ceny mladým sportovcům předávali také krajská radní zodpovědná za regionální rozvoj Hana Štěpánová, člen výboru Zastupitelstva Pardubického kraje pro sport Eduard Kraus a předseda krajské organizace České unie sportu Luboš Bäuchel.

Pardubický kraj získal na letní olympiádě dětí celkem šest zlatých, devět stříbrných a třináct bronzových medailí. Sedm medailí vybojovali naši atleti, devět medailí si z Brna odvezli plavci včetně handicapovaných a dařilo se i v badmintonu, kde nám pod vysokou sítí cinkla medaile hned čtyřikrát.

Při setkání byla připomenuta účast sportovců Pardubického kraje ve všech sportovních odvětvích, kde jsme měli své zastoupení. Ocenění si však odnesli pouze ti, kteří se vrátili ověnčeni některým z cenných kovů. „Zlatou medaili vybojovali v hodu koulí 4 kg starší žák Jan Doležálek a v soutěži dálkařek mladších dívek Eliška Červená. Stříbro přidali v závodě na 300 metrů starších dívek Klára Bartošková, v soutěži oštěpařek Hana Hájková a ve výškařském sektoru mladší žák Dominik Pavlata. Kolekci bronzových medailí doplnil ve výšce mladší žák Daniel Zoicas a medaili ze stejného kovu bralo i kvarteto starších dívek v závodě na 4x 60 metrů ve složení Klára Bartošková, Eliška Hezká, Petra Mlejnková a Karolína Netíková,“ připomíná úspěchy našich sportovců vedoucí výpravy Lucie Lebedová.

Tradičně solidní výkony podávají na olympiádě dětí a mládeže naši plavci. Zlatou medaili si v závodě 50 metrů volný způsob dívek ročník 2005 vyplavala Tereza Čabanová, která přidala stříbro ze závodu na 100 metrů znak a kolekci zkompletovala bronzovou medailí ze závodu na 200 metrů znak. Bronzové medaile získali Nela Hýblová v závodě dívek ročník 2005 na 100 a 200 metrů motýlek a Dominik Houf v kategorii chlapci ročník 2005 v závodě na 200 metrů prsa. Pozadu nezůstali handicapovaní plavci, a to především zásluhou Agáty Koupilové, která brala stříbro v závodech na 50, 100 a 400 metrů volný způsob,“ dodává.

Velice úspěšnou byla i naše výprava badmintonistů. Zlaté medaile mají ve své sbírce Lucie Krpatová a Kateřina Valentová za vítězství ve čtyřhře, bronzoví byli ve dvouhrách Lucie Krpatová a Adam Ehm, který na bronzové stupně za čtyřhru doprovodil Jana Blažka.

V tvrdé konkurenci se neztratili ani naši cyklisti, když po závodě MTB crosscountry kadetů stáli na stupních vítězů zlatý Jakub Kučera a bronzový Lukáš Elčkner, radost nám udělala také stříbrná medaile Tomáše Mlejnka ze závodu jachtařů v lodní třídě Optimist, další medaile přidali kolečkoví bruslaři, konkrétně stříbro vybojoval ve víceboji kadetů David Rafaj, bronz přidal Michal Brokl ve víceboji žáků a bronzovou medaili si zasloužili naši bruslaři za výkon ve štafetě na 4x 4 kola ve složení Michal Brokl, Erika Broklová, Eliška Fackenbergová a David Rafaj. Zlatou medaili získali karatisti zásluhou Galena Darena Patersona v kumite mladších žáků + 40 kg, na tenisových dvorcích jsme se radovali z bronzové medaile tenisty Dominika Rouchala v kategorii mladších chlapců. Pardubickému kraji patřila v celkovém hodnocení 11. příčka.

Vrcholí přípravy na zimní olympiádu
Hry VIII. zimní olympiády dětí a mládeže se od 28. ledna do 2. února 2018 budou konat v Pardubickém kraji. O medaile se bude bojovat na sportovištích v České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chocni, Litomyšli, Letohradu, Čenkovicích a na Dolní Moravě v celkem 11 sportech (alpské lyžování, běžecké lyžování, lední hokej, skicross, snowboarding, biatlon, krasobruslení, rychlobruslení, lyžařský orientační běh, taneční soutěž a šachy). „Při závěrečném ceremoniálu v Brně jsem od organizátorů letních her symbolicky převzal olympijskou vlajku. Zimní hry připravujeme s velkou pečlivostí, jsem přesvědčený o tom, že se pořadatelské role zhostíme se ctí. Nejvíce úspěchů pochopitelně přeji našim sportovcům, prvořadé je však připomenout olympijské myšlenky, které si účastníci ponesou celým svým životem,“ říká krajský radní René Živný.

PhDr. Zuzana Nováková
oddělení komunikace a vnějších vztahů, kancelář hejtmana