ČESKÁ TŘEBOVÁ – Novinky, charita a spousta zápasů ve streetballu. Takový byl ve zkratce 21. ročník Memoriálu Mistra Jana Husa.

Tradiční turnaj, v jehož rámci proti sobě bojovala tříčlenná družstva, se tentokrát nehrál v areálu gymnázia. To se v současné době opravuje, a tak se hráči přesunuli do prostoru v sousedství českotřebovského zimního stadionu. “Tady to parkoviště je vhodná plocha, kde to udělat, takže je to i vidět. Vejde se sem toho hodně a je to fajn,” poznamenal hlavní organizátor turnaje Marek Trejtnar.

Na šesti hřištích bojovaly o vavříny mužské i ženské týmy nejen z České republiky, ale i Polska, Slovenska a Ukrajiny. “Je přihlášeno 45 týmů, takže kolem 200 hráčů, což je vlastně rekord. Vždycky bylo asi 38, takže teď je 45, takže paráda,” sdělil OIK TV Marek Trejtnar.

Memoriál Mistra Jana Husa letos nebyl pouze o sportování. Díky dohodě pořadatele turnaje a spolku Za jeden provaz měla akce charitativní rozměr. Příchozí mohli přispívat do připravené pokladničky. “Z těch peněz se bude rekonstruovat koupelna, která poté bude bezbariérová. Sbírka je určena pro rodinu Šrámkových, pro Verunku Šrámkovou, která je mentálně hendikepovaná,” přiblížila účel sbírky předsedkyně spolku Za jeden provaz Anna Borková.

Že zdravotní neduhy nejsou nic příjemného, ví i oba patroni 21. ročníku memoriálu. Tedy profesionální basketbalisté Roman Marko a Kateřina Elhotová. Kapitánka české reprezentace si vinou zranění vyzkoušela roli diváka. “Já si to moc užívám, protože jsou tady holky, co se mnou hrají v reprezentaci, a spousta známých tváří, takže super, myslím si, že celkově organizace,” svěřila se Kateřina Elhotová.

Před zraky patronů i dalších fanoušků se z vítězství v mužském turnaji radoval tým “Mach1nes”. Ženské klání ovládl celek pod názvem “Lions”.