LANŠKROUN – Ve zrekonstruovaných zámeckých zahradách v Lanškrouně bude od druhého srpna stát nová plastika. Ta bude vyobrazovat převrhnutý kávový šálek v nadživotní velikosti. Jejím autorem je student Akademie výtvarných umění v Praze Jakub Rajnoch. Nová socha vzniká v rámci 2. ročníku Hlínafestu, který byl slavnostě zahájen 19. června.

„V podstatě jsem si udělal profily, to je vidět na té konstrukci, plus v tom hliněném modelu je konstrukce. Na to se naplacává hlína a ty profily to krásně vyřežou. Celé je to na točně, takže je to pěkný, kulatý tvar,” popisuje postup Jakub Rajnoch. Betonový odlitek z této hliněné sochy najde své místo v zámeckých zahradách. Tento prostor si autor vybral také proto, že nedávno skončila jeho rekonstrukce. „Je to pro mě možnost se vlastně podílet na utváření toho prostoru a představa, jakým způsobem ho můžou lidi využívat,” dodal autor sochy.

V loňském ročníku vznikly v rámci festivalu čtyři figurální sochy, které teď zdobí různá místa ve městě. K letošnímu motivu zvětšeniny převrhnutého hrníčku inspiroval Jakuba Rajnocha americký umělec Claes Oldenburg zabývající se podobnou tvorbou. Ačkoliv je teď Jakub Rajnoch studentem Akademie výtvarného umění, v minulosti vystudoval matematicko-fyzikální fakultu, obor informatika. „Já vlastně, když jsem byl na základce a na gymplu, tak jsem chodil do lidušky. Pak jsem si dal 15 let pauzu a pak jsem si řekl, že to zkusím znova,” pověděl o sobě Jakub Rajnoch.

Hotový kávový šálek bude na své místo instalován druhého srpna, kdy se také letošní druhý ročník Hlína festu zakončí.