ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Co všechno v dobách našich babiček a prababiček obsahovalo tzv. velké prádlo, má nyní možnost každá hospodyňka zjistit nebo si připomenout na nové výstavě v orlickoústeckém muzeu. Výstava nazvaná příznačně Ženské galeje nás nejen seznámí se všemi tehdejšími nástroji a potřebami, které úkony praní, vyváření, bělení a žehlení provázely, ale také poskytne několik osvědčených rad, jak prádlo „….z aručeně bílé a beze skvrn uchovati.“

Při vernisáži výstavu otevřela orlickoústecká hudební skupina Generace a také výlet do historie praní a žehlení v podání ředitelky muzea Jarmily Süsserové. Protože je výstava pojatá také jako historie praní a žehlení, nechybí ve výstavní síni ty nejlepší prací, ždímací a žehlící přístroje. Muzeu byly většinou darované z pozůstalostí nebo jako nepotřebné.

Aby mohly dnešní nebo budoucí hospodyňky ocenit techniku, kterou doma mají, bylo pro ukázku a na odzkoušení vyčleněno několik kusů tehdejších žehliček. Některé váží až přes 4 kg. Exkurzi do minulosti v oblasti velkého prádla můžete v Hernychově vile absolvovat až do 25. listopadu.