ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – 11. listopadu minulého roku navždy odešel výtvarník Jan Steklík, který by se začátkem června dožil osmdesáti let. A právě toto výročí si připomněla řada jeho kamarádů v orlickoústecké Malé scéně, kde se konala vernisáž výstavy Steklík a hosté 80.

Zahájení výstavy bylo přesně v den výročí narození, 5. června. Jan Steklík je neodmyslitelně spjat s Ústím nad Orlicí, narodil se tady, dlouhá léta tu tvořil a i zde zemřel. “Bohužel se to Honza nedožil. Tak jeho takzvaní veselí pozůstalí tudle akci uspořádali, abychom společně na něj zavzpomínali,” řekl pro OIK TV František “Čuňas” Stárek.

Na výstavě nejsou k vidění pouze díla Jana Steklíka v prvním patře Malé scény, ale doplňující texty v přízemí. “Tam jsou pocty, tomu říkáme, od různých přátel a od různých výtvarníků. Jsou i nějaký práce, které se týkají právě Steklíka a které výtvarníci jako poctu vystavují právě při týhle příležitosti,” dodal Stárek.

Vernisáž začala uvítáním Jozefa Cserese a poté promítáním dokumentu, který vznikl v rámci speciálního kalendáře Města Ústí nad Orlicí. Sjela se zde řada kamarádů z celé republiky, aby tu nedožitou osmou desítku náležitě oslavili. “Honza měl rád pivo a ves, veselou společnost tak jsme pivovařili a veselili se. A samozřejmě jsem obdivoval jeho dílo, který mě vlastně dovedlo až k tomu, že von měl rád jazz a freejazz, a jak dělal ty grafický partitury, tak jsem oslovil několik spřátelených hudebníků, kteří řadu jeho partitur zhudebnili a vyšly konce na cédéčku,” řelů pro OIK TV Vladimír “Lábus” Drápal.

“Já na něj vzpomínám jako na svýho přítele. Bohužel vzpomínám každou neděli, že nemám s kým jít na pivo. To je pro mě jako nejhorší vzpomínka, kterou mám,” doplnil Stárek.

Výstava v orlickoústecké Malé scéně potrvá do 30. června. Na kulatiny významného výtvarníka si vzpomněli i v České Třebové, kde o dva dny později začala výstava s jednoznačným názvem Jan Steklík. Ta je ve výstavní síni Kulturního centra k vidění až do 1. července.