ČESKÁ TŘEBOVÁ – Na vernisáž betlémů, spojenou s ochutnávkou polské štědrovečerní kuchyně, pozvalo zájemce českotřebovské Kulturní centrum. Servírovalo se 12 druhů jídel a hovořilo se o zvycích, které v Polsku tento sváteční den provázejí. Za betlémy zamířili zájemci do výstavní síně centra. V provedení papíru, přírodnin, perníku či keramiky se s nimi představovali žáci českotřebovských základních škol a zájmových organizací a také školáci z polského družebního města Olawa.

K obdivování byla desítka vystavených exponátů, od jednoduchých jesliček, až po větší celky. Školy je vyráběly do soutěže, jejímž vyhodnocením měla výstava vrcholit. Porota ale vítěze nevybrala, a tak nakonec dostali odměnu zástupci všech škol. Zároveň mohli přítomní v činnosti zhlédnout Unzeitigův pohyblivý betlém i model staré čtvrti Trávník. V malém sále se mezitím vše chystalo na prezentaci polských vánočních zvyků, spojenou s ochutnávkou tradičního štědrovečerního meny. To podle průvodkyně večerem začíná oplatkou s medem, přes polévky, ryby až po dezerty.

U každého stolu pak nechybí místo pro náhodného příchozího. Většinu pokrmů pak dostali přítomní možnost ochutnat. Z polévek se servíroval červený boršč a houbová s raviolami, z ryb kapr v aspiku a na zelenině, dva druhy sleďů či nadívané buchtičky se zelím. Den ukončil koncert olawského OK BANDu v prostorách Malé scény, při kterém v polštině zazněly nejen vánoční písně.