ČESKÁ TŘEBOVÁ, LITOMYŠL – Maxe Švabinského a jeho „kozlovské období“ si vzala za námět výstava pod názvem Kozlovsko – chudý kraj Maxe Švabinského. Ta je nyní k vidění v prostorách krátkodobých výstav českotřebovského městského muzea. Jako součást Smetanovy výtvarné Litomyšle, ke které se letos Česká Třebová připojila, zůstane přístupná do 1. září. Maxe Švabinského prezentuje výstava v grafice a několika kresbách.

Většinou se jedná o krajinné motivy z let 1895 – 1919. To bylo tzv. kozlovské období Švabinského, kdy kreslil hlavně grafiky. Grafická díla doplňuje skupinka prací z autorovy figurální tvorby a dále grafické listy z pozdější doby a kombinované techniky. Celkem je tu ke zhlédnutí na 6 desítek autorových prací. Z vlastních sbírek muzea pak pochází několik málo prací a dokument se Zuzanou Vejrychovou-Švabinskou. Bez povšimnutí rozhodně nelze minout ani vitrínu s malířskou paletou a dalšími potřebami umělce. Jak známo, je Švabinského vztah ke Kozlovu umocněn soužitím s Elou Vejrychovou, která se později stala jeho ženou.

Přestože se dál malování nevěnovala, jsou na výstavě ve zvláštním oddílu k vidění její první pokusy, ovlivněné právě Švabinským. Jako součást Smetanovy výtvarné Litomyšle doplňuje českotřebovská výstava Švabinského tvorby expozici k výročí narození autora, instalovanou v městské galerii v Litomyšli. Také ta je zaměřená na figurální motivy z kozlovského období. Obě výstavy na sebe navazují a zároveň motivují k návštěvě Kozlova, kde na Chaloupce většina mistrových prací vznikala. Přístupné jsou do 1. září.