ČESKÁ TŘEBOVÁ – Co všechno umí šikovné ruce vytvořit ze stavebnice Merkur, ukazuje od minulého týdne putovní výstava majitele největší sbírky na světě Jiřího Mládka v českotřebovském Kulturním centru. Výstava byla zahájena vernisáží s úvodním slovem majitele sbírky, který je zároveň autorem většiny vystavených exponátů.

Zatímco se Jiří Mládek věnoval spíše historii Merkuru a vystavených exponátů, přítomný zástupce společnosti, která nyní hru vyrábí, informoval, kam až tento dětský fenomén pokročil a jaké možnosti dnes uživatelům nabízí. V praxi pak předvedl jednu z kombinací současného výrobku. Zkrátka nepřišly ani přítomné děti. Ty obdivovaly především auta, letadla nebo vláčky s nádražím. Všechny exponáty autor opatřil názvy i časem, který byl k vyhotovení potřeba. U Vídeňského kola to například bylo 300 hodin.

Byl také přichystán herní koutek, kde si mohli přítomní práci s Merkurem sami vyzkoušet. Zabavili se přitom malí i velcí a vznikaly přitom zajímavé exponáty. Jakým vývojem Merkur procházel, v jakých kombinacích byl k dostání a jakých rekordů s nimi majitel dosáhl, zprostředkovávají panely po obvodu místnosti. Ke hraní i poučení zve výstava prostřednictvím panáčka, samozřejmě vytvořeného z Merkuru. Přístupná malým i velkým kutilům bude až do konce měsíce října.