ČESKÁ TŘEBOVÁ – S novou výstavou vstoupilo do podzimu českotřebovské městské muzeum. S příznačným názvem „V negližé“ návštěvníkům představuje, jak šla historie spodního prádla. Ředitelka podle svých slov nosila téma dlouho v hlavě. Nakonec pro množství exponátů, které ležely nevyužité v depozitáři muzea, zvolila formu, podle návštěvníků téměř interaktivní.

Samotná výstava je rozdělená do oddílů podle období vývoje. Dvacátá a třicátá léta například zastupuje krejčovská dílnička, čtyřicátá a padesátá léta prádelna s žehlírnou, připraven je i dobový krámek z roku 1985 s ještě nerozbaleným zbožím. Pro účely vernisáže ve čtvrtek 19. září vše oživily dobově oděné hospodyňky. Jako nejstarší kousek je na výstavě představován korzet z roku 1750, který oblékala dáma z lepší společnosti nebo spodní košile z konce 18. století.

Tu podle Jany Voleské nosila některá z žen v okolí České Třebové. K zajímavostem pak řadí břišní pás pro těhotnou ženu nebo soudobé luxusní prádlo ve spojení s oceněnými návrhy studentů SŠ UP z Ústí nad Orlicí. Jak se jednotlivé kousky prádla nosily, se mohou návštěvníci dozvědět z panelů na stěnách nebo ze soudobých obrazů. Jako hold umu a trpělivosti všech tehdejších hospodyněk je výstava přístupná do 17. listopadu.