ČESKÁ TŘEBNOVÁ – Růže jako poděkování za činnost a výstava pro potěchu sebe i veřejnosti. Tak vypadal páteční podvečer v českotřebovském Kulturním centru, kde členky výtvarné skupiny Maxmilián otevíraly svou jubilejní 10. výstavu. Už potřetí jim přitom asistovala country skupina Medvědi, která koncertem připomněla blížících se 30 let činnosti.

Hlavními hrdinkami večera ale byly Maxmiliánky, tedy členky výtvarného spolku Maxmilián, a jejich nejnovější dílka. Pod vedením lektorky Marty Demelové je malovaly od října do června pondělí co pondělí. Na výstavu je dodaly v počtu 42 exponátů. Výstava samotná nabídla to nejlepší, co členky vytvořily. Vedla je předem daná témata, která pro letošní rok zněla: konstrukce, květy a loutky. Kromě výtvarných prací nabídla výstava také ohlédnutí za dosavadní historií skupiny.

Výmluvně o tom hovořily volně přístupné kroniky. Zmapováno v nich bylo celých uplynulých 12 let, co Maxmilián ve městě působí. Soudě podle zájmu, který jubilejní výstava vyvolala a který každoročně přitahuje, má Maxmilián do druhé desítky své výstavní činnosti dobře našlápnuto. Návratu mužského pokolení nebo přílivu úplně nových tváří se podle Marty Demelové rozhodně nebrání.