ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Oděvy a textil, historické fotografie, hračky, hudební nástroje a mnoho dalšího. To vše je v místním muzeu k vidění díky dárcům, kterým byl výstavou “Pocta dárcům” vyseknut hold. “Jsme z přírůstků vybrali část, která zatím nebyla prezentována a vystavili jsme ji. Těch dárců bylo od roku 1990 určitě přes dvě stovky,” uvedla ředitelka muzea Jarmila Süsserová.

Další expozice nese název “Zvěř lesů, vod a strání”. Veřejnost si tak může prohlédnout faunu, kterou lze v přírodě zblízka vidět jen velmi zřídka. Značná část exponátů byla muzeu zapůjčena ze sbírky ZŠ Komenského Ústí nad Orlicí. “Šlo o to, dostat do muzea děti a jejich rodiče, kteří už zapomněli, co se ve škole učili, tak aby si ty znalosti obnovili,” řekla Jarmila Süsserová.

Znalosti, i když z úplně jiného oboru, potřebuje pro svou práci také restaurátor mechanických betlémů Kamil Andres. “Mou povinností restaurátora je dodržet vždycky ten autorův záměr a držet se toho materiálového složení. Nevkládat do toho dnešní moderní materiály, prostě dodržet to, jak se to skutečně dřív dělalo,” vysvětlil Kamil Andres.

Co umí rozhýbat Kamil Andres, je v rámci stejnojmenné výstavy vidět také na mechanickém papírovém betlému, který vznikl jako reminiscence na zmizelý Cibulkův pohyblivý betlém. Nové dílo v sobě nese mnoho odkazů na náš region a jeho nejbližší okolí. Zakomponoval je Jaroslav Herain. “Dálina není orientální, jak se maluje někde jinde, ale je to všechno do Orlickoústecka,” doplnil malíř betlémů Jaroslav Herain.

Všechny tři výstavy si v Městském muzeu Ústí nad Orlicí můžete prohlédnout do 12. listopadu.