ČESKÁ TŘEBOVÁ – V prostorech městského muzea se rozléhaly písně z filmové pohádky “Ať žijí duchové”. Děti z Domu dětí a mládeže Kamarád je nezpívaly náhodou, konala se totiž vernisáž výstavy “Když v Třebové strašívalo”. “Chtěli jsme připravit nějakou výstavu, která by byla atraktivní pro děti a pro rodiny s dětmi na dobu prázdnin. Rozhodli jsme se představit strašidla a nadpřirozené bytosti, ale protože jsme muzeum, tak to nejsou jen tak nějaká obyčejná strašidla, ale taková, která máme doložena v pramenech a v literatuře,” sdělila OIK TV ředitelka muzea Jana Voleská.

O zmíněných zdrojích se příchozí mohli dozvědět jak z výkladu Jany Voleské, tak následně při prohlídce samotné expozice. Její součástí jsou také ukázky z publikace českotřebovského výtvarníka a spisovatele Jarky Bittla. “Čerpali jsme hlavně ze zápisků zakladatele českotřebovského muzea Jana Tykače, který sbíral různé pověsti a pohádky, báchorky, a některé potom vydal také tiskem. A dále z knihy ´Na besedě´ učitele Václava Zdeňka Hackenschmieda,” doplnila ředitelka muzea.

Z nepřeberného množství materiálu bylo vybráno 7 postav ze stejného počtu pověstí. Jedná se například o vodníka z Benátek, trpaslíka ze skuhrovského lesa, čerty z Müllerova mostu či husara na koni z Uhrových dolů.

Pojítkem všech vystavovaných nadpřirozených bytostí je autor jejich modelů. “Figuríny pro nás vytvořil, nebo upravil, Aleš Drašnar ze Slavoňova. Musím říci, že to je člověk, který nepracuje na těch strašidlech podle vlastní fantazie, ale i on se opírá o literaturu a prameny,” uvedla ředitelka muzea Jana Voleská.

Strašidelná výstava je v českotřebovském muzeu k vidění do 2. září letošního roku.