ČESKÁ TŘEBOVÁ – Jako již tradičně, i letos do budovy muzea dorazily na vernisáž vánoční výstavy zástupy lidí. Přivítala je živá hudba a výklad o tom, s čím se následně setkaly ve výstavních síních. Jedná se především o 12 betlémů. “Jedním z nich je Jankelův papírový betlém. Návštěvníci ho sice docela dobře znají, ale poprvé je vystavovaný na délce téměř devíti metrů,” uvedla kurátorka výstavy Hana Harapat.

Rovněž premiérově je v rámci expozice, která je koncipována jako pocta českotřebovským betlémářům, možné vidět vyřezávané jesličky od Stanislava Víši. Jejich zvláštností je to, že svým tvarem mají připomínat vánoční stromeček. Stálicí je Orientální betlém Karla Tomše. Ten je instalován tak, jak je v současnosti zvykem. V další místnosti, jež se proměnila v kuchyň z počátku 20. století, je však jeden ze symbolů vánočních svátků umístěn možná trochu nečekaně, tedy nad postelí. “Protože toho místa samozřejmě nebylo dostatek, takže se k tomu umístění využívalo ledasco, a právě ty pelesti postele se k tomu velmi hodily,” vysvětlila Hana Harapat.

Součástí výstavy je i doprovodný program přibližující zvyky období adventu a Vánoc. Zájemci si mohou vyvěštit budoucnost a zjistit, co je čeká v roce 2018.

Expozici nazvanou “Když se čas zpomalí” si v Městském muzeu Česká Třebová můžete prohlédnout do 7. ledna.