ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dvě místnosti v Hernychově vile obsadila výstava betlémů. První z nich pochází z dílny ousteckých tvůrců, další vytvořili autoři z Třebíče. “Oboje betlémy jsou malované na papíře hlinkami a začínali s nimi tkalci,” vyzdvihla společné prvky děl ředitelka Městského muzea Ústí nad Orlicí Jarmila Süsserová.

Odlišností je mezi ousteckou a třebíčskou betlémářskou školou několik. Betlémy z našeho regionu jsou zasazeny do pozvolné, zelené krajiny, na které se pasou zejména ovce. Třebíčské jesličky disponují skalnatou krajinou plnou krav. Zvěstování je umístěno do jeskyně.

Stejně jako betlémy patří k Vánocům, k zimě se vážou kožichy. Na ty je zaměřena expozice nazvaná “Zabalme se do kožíšku”. “Jsou tady zastoupeny materiály samé kožešiny, pokud možno, od 20. do 80. let dvacátého století. Samozřejmě z počátku ta dvacátá léta, to byly různé kožešiny. Beránek, nutrie, vydra, dokonce tu najdete i opici nebo norka,” uvedla Jarmila Süsserová.V současnosti se kožichy už téměř nenosí. Zasloužili se o to nejen ochránci přírody, ale také váha jednotlivých svršků.

Vývojem prošel také svět hraček. Na ty, s nimiž si hrávaly děti ze šlechtických rodin, se zaměřuje třetí expozice. Její zajímavostí je to, že jak například miniatura sporáku, tak zmenšenina parního stroje jsou doposud plně funkční. Všechny tři výstavy si v orlickoústeckém muzeu můžete prohlédnout do 28. ledna.