LANŠKROUN – Prostory galerie muzea obsadila nová výstava. Expozice, kterou svým vystoupením otevřel “Lanškrounský smíšený sbor”, nese název “Pohádkové Vánoce”. “Zapůjčili jsme si kostýmy z Československé a České televize. Je to asi 60 kostýmů a máme tady představeno asi 13 pohádek,” sdělila OIK TV ředitelka Městského muzea Lanškroun Marie Borkovcová.

“Viděla jsem tady pohádku ´Kouzla králů´, která je mojí nejoblíbenější,” uvedla jedna z malých návštěvnic výstavy.

V jejím rámci mají zájemci možnost prohlédnout si také celou řadu betlémů. Dominantou mezi nimi je “Hřebečský betlém”, jehož autorkou je Jarmila Haldová. “Vzniká od roku 2010. Představuje figury darovníků v krojích, které tady nosilo obyvatelstvo německé národnosti,” doplnila ředitelka muzea Marie Borkovcová. Pozornosti by asi neměly uniknout i betlém z kukuřičného šustí od Aleny Tschöpové nebo kuželkové jesličky od Blanky Kampové.

K vidění jsou rovněž různé způsoby výzdoby vánočních stromků. Perličkou jsou zvykoslovné předměty z dílny Soni Uhlířové. “Tvořily výzdobu roubených chalup, ale zároveň sloužily jako pamlsky pro děti, protože byly vyrobeny ze sušeného ovoce a také z přírodnin,” řekla ředitelka lanškrounského muzea.

Výstava “Pohádkové Vánoce” potrvá do 7. ledna. V lanškrounském muzeu si také můžete prohlédnout betlém řezbáře Bedřicha Šilara. Ten je od letoška bohatší o tři nové figury. Konkrétně prvního purkmistra města Josefa Ohnsorga, prvního porevolučního starostu a skautského činovníka Jana Špičáka a válečného veterána 2. světové války Josefa Švarce.