ČESKÁ TŘEBOVÁ – V nedaleké obci u České Třebové vystavovaly čtyři desítky umělců i výtvarných nadšenců. Každoroční akce “Výtvarná Svinná” se v několika předchozích letech konala ve vnitřních prostorách. Letošní, jubilejní desátý ročník se vrátil pod širé nebe.

Na Výtvarné Svinné je zajímavé to, že vystavovatelé mohou přinášet své výtvory klidně i v jejím průběhu. “Mělo by tu vystavovat zhruba 40 autorů a pokud jsme se alespoň zhruba pokusili spočítat ta vystavená díla, je jich asi tak 250,” uvedla Ludmila Kesselgruberová, členka realizačního týmu akce.

S výjimkou zahajovacího ročníku před deseti lety se výstava vždy konala ve vnitřních prostorách. Letos se vrátila zpět do přírody pod širé nebe. Nejmladší autorkou ukazující svá díla byla pětiletá holčička. Nejstaršímu vystavovateli Jaroslavu Doležalovi bylo o osmdesát let více.

Kromě obrazů byly na výstavě k vidění barevné i černobílé fotografie, batikované oblečení, díla ze sádry, kamene a dalších materiálů. “Letos tady máme, co do množství máme více keramiky, máme tady pět autorů keramiky, a to jak keramiky užitkové, tak keramiky řekněme výtvarné,” vyzdvihla změnu Ludmila Kesselgruberová.

Výstavu v přírodě doprovázel také doprovodný program v podání kapely In4mation, divadla Jesličky z Hradce Králové, skupiny Interstate60 a zpěváka Luboše Pospíšila.