LANŠKROUN – Městské muzeum v Lanškrouně připomíná život na vesnicích v našem regionu v době před osmdesáti až stopadesáti lety. Na této výstavě si můžete na vlastní kůži vyzkoušet mnohá řemesla od obšívání knoflíčků až po tkaní.

Vernisáž výstavy „Za zimních večerů v chalupách“ byla protkána lidovými řemesly, ochutnávkou tradičních vesnických pokrmů i hudebním doprovodem od barokního skladatele Antonia Vivaldiho, jež byl inspirován zpěvem ptáků či štěkáním psů. Výstava se zaměřuje na rukodělné činnosti, jimž se věnovali lidé v zimním či na počátku jarního období.Vyobrazuje činnosti provozované chalupníky, rolníky či matkami a dětmi na místních vesnicích, hlavně v podhůří Orlických hor, v době od druhé poloviny 19. století až po druhou světovou válku. Lidé k výrobě využívali přírodní materiály, jako bylo proutí, dřevo, kámen či textilní materiály a svůj volný čas, nejen o zimních večerech, trávili výrobou nejrůznějších předmětů, které byly zdrojem jejich obživy.

Mnohá řemesla, jako je košíkářství či tkalcovství, jsou běžně provozována i v současnosti, i když s využíváním řady strojů, jiná, jako například obšívání knoflíků, už zanikají. Interaktivní výstava proto seznamuje návštěvníky s několika řemeslnými činnostmi na vlastní kůži.

Výstava, která vznikla díky spolupráci Městského muzea Lanškroun a Vlastivědného muzea v Šumperku, je doprovázená také zvykoslovnými předměty, obřadním pečivem, velkoformátovými fotografiemi či archivními materiály. Návštěvníci ji mohou shlédnout do 26. března.