LANŠKROUN – V prostorech bývalé konírny zámku se příchozí mohli naladit na léto. Vernisáž expozice nazvané “Plavky ve světě módy” zahájili do plážového oblečení odění zpěváci z Lanškrounského smíšeného sboru.

Dějiny plaveckého úboru následně popsala ředitelka muzea Marie Borkovcová: “Dámy se koupaly dokonce v koupacích pláštích a nechávaly se vozit vozíky až do vody, později používaly nohavičky a také šaty zhruba po kolena.”

Vývoj byl postihnut nejen vystavovanými artefatky, ale také módní přehlídkou. Během ní se potvrdil fakt, že plavky prošly celou řadou proměn. Ty se netýkaly pouze vzorů a střihů. “Neustále se plavky zmenšovaly a zmenšovaly, zakrývaly stále menší část těla, a používaly se pořád tenčí materiály i syntetické,” doplnila ředitelka muzea.

Jak se do podoby zmiňovaného oděvu promítlo střídání dekád a módních trendů v letech 1890 až 1990 si zájemci mohou prohlédnout na pohlednicích ze sbírky Karla Uhlíře. “Mám jich zhruba asi 3 000 kusů, tady jich je vystavených 1 041, takže by se daly udělat ještě dvě další výstavy,” sdělil OIK TV odborný pracovník muzea a sběratel pohlednic Karel Uhlíř.

Výběr lidově řečeno čumkaret možná do jisté míry poznamenala skutečnost, že Česká republika nemá moře. “Zastoupeny pohlednice jsou tady z celého světa, nejvíce jich je tedy ze Spojených států amerických, z Itálie, z Německa a velice málo je teda českých,” uvedl Karel Uhlíř.

Naše země a v neposlední řadě Lanškroun a jeho okolí se však mohou pochlubit celou řadou rybníků. Co všechno bylo možné zažít v nejen někdejších Terezininých lázních si na fotografiích můžete prohlédnout do 19. srpna.