ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Městské muzeum Ústí nad Orlicí si přichystalo v Hernychově vile dvě nové výstavy, které se dotýkají města a jeho bezprostředního okolí. V polovině února zde byla zahájena výstava “Lukesové – otec a syn” a výstava s názvem “Krajiny Karla Kindla”.

Výstava ukazující osobnost pěvce Jana Ludevíta a jeho syna MUDr. Rudolfa s názvem “Lukesové – otec a syn” ukazuje zejména jejich život a vztah k Ústí nad Orlicí. Jan Lukes se zde narodil. Stal se velkým pěvcem a díky přátelství s Bedřichem Smetanou mu skladatel svěřil hlavní role ve svých operách. Byla mezi nimi i premiéra Dalibora. “Premiéra se uskutečnila v den, kdy byl položen základní kámen pro stavbu Národního divadla. sice jako opera se neuskutečnila v Prozatimním divadle, hrála se v jiném divadle, ale byla velice významná a role Dalibora byla oceněna diváky i pořadateli této akce,” řekla OIK TV kurátorka této výstavy Jitka Melšová.    Za tuto roli získal Dalibora. Vztah k rodnému městu měl až do smrti, v roce 1862 zde založil pěvecký spolek Lumír. Jeho syn Rudolf do Ústí nad Orlicí přišel až po dvaceti letech, které strávil v důlní společnosti v Libušíně u Kladna. Postavil zde vilku a začal se věnovat léčbě tuberkulózy. “Zřídil si ordinaci, kde léčil nemajetné pacienty tuberkulózou, na Lipovci zřídil lesní lehárnu , kde pacienti se léčili lesním vzduchem a mlékem a potom tady dal podnět ke vzniku spousty sociálních spolků,” doplnila Melšová. Založil a vzdělával Samaritány, což byli dobrovolní zdravotníci zajišťující první pomoc. V roce 1912 mu bylo nabídnuto místo ředitele Albertina v nedalekém Žamberku, kde v roce 1943 také zemřel.

Druhá výstava je věnována malíři krajinek, Karlu Kindlovi, který v Ústí nad Orlicí žil takřka od svého narození v roce 1906. “Tátovým koníčkem bylo malování, turistika, fotografování, známky sbíral, ochotnické divadlo hrál,” řekl při vernisáži syn malíře Karel Kindl. Vystaveny nejsou pouze obrazy, ale také skici, na základě kterých vznikaly. Velké množství vystavovaných obrazů byly muzeu speciálně pro tuto výstavu zapůjčeny. “ Obrazy a věci, které tady jsou vy jinak nemůžete vidět, protože jsou v soukromých domácnostech. Každý má tu svoji. My jsme se pokusili je posbírat, dát je dohromady a nějakým způsobem je porovnat. Myšlenka této výstavy je, že vlastně ti lidé se podělili o to co mají doma s ostatními,” řekla pro OIK TV produkční Městského muzea Ústí nad Orlicí Petra Zeidlerová. Letos je tomu 110 let od narození a 35 let od úmrtí tohoto významného malíře krajinek z okolí města, Pastvinské přehrady nebo i Vysokých Tater.

Obě výstavy jsou v Hernychově vile k vidění do 17. dubna.