LANŠKROUN – V Městském muzeu v Lanškrouně je už od roku 2005 trvalá expozice věnována práci významného medailéra Zdeňka Kolářského. Výstava se ale neustále rozrůstá. Autor do sbírky muzea daruje jak orginály, tak i kopie.

Zdeněk Kolářský se narodil v roce 1931 v Kostelci nad Orlicí. Vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze a stal se uznávaným akademickým sochařem a medailérem nejen v České republice, ale také v zahraničí. „Je opravu přínosem, neboť jeho dílo se ocitlo v povolaných rukách, např. jeho dílo dostal bývalý prezident Václav Havel nebo také již zemřelý papež Jan Pavel II.,” uvedla ředitelka muzea Marie Borkovcová.

K jeho nejznámějším dílům patří symbolický řetěz kolem sochy sv. Václava v Praze. Jeho státní znaky můžeme vidět v Parlamentu nebo na Úřadu vlády. O jeho práci projevila zájem také pardubická vysoká škola. „Už to jsou vlastně léta. Byl jsem požádán univerzitou v Pardubicích, abych jim udělal reliéf patrona, po kterém aula nese jméno, a to je Arnošt z Pardubic,” vzpomíná Zdeněk Kolářský. K dalším rozměrnějším dílům patří pamětní deska připomínající nucený odchod židů z Rychnovské oblasti. Zhruba třicítku realizací vytvořil Zdeněk Kolářský pro město Lanškroun. „K těm nejdůležitějším mohu připomenout např. pomník, který je věnován rektoru Karlovy univerzity Janu Marku Marcimu,” řekla Marie Borkovcová.

Nezapomeňme také na pamětní desky věnované Jindřichu Pravečkovi, Romanu Šebrlemu nebo Bóži Modrému. Z dílny Zdeňka Kolářského pochází i starostenský řetěz. Na všechna svá díla je autor náležitě hrdý. „Já je považuji všechny za svoje dětičky, které by mně neměly dělat ostudu,” řekl akademický sochař. Za své dílo získal Zdeněk Kolářský řadu čestných uznání a mezinárodních cen.