ČESKÁ TŘEBOVÁ – Další z řady výstav výtvarné skupiny Maxmilián, pojmenované podle malíře Maxe Švabinského, byla v Kulturním centru zahájena za hudebního doprovodu Milady Hamplové a Anny Klimešové.

Zážitky sluchové ihned po doznění posledních tónů vystřídaly ty zrakové. Návštěvníci se zadívali do děl, která vznikla pro potřeby výstavy nazvané Fletters. “Což je spojení slov flowers a letters, s kolegyněmi jsme tedy tvořily na témata květin a znaků či písmen,” uvedla k zaměření výstavy její organizátorka a jedna z autorek Alice Formánková.

Zmíněná témata byla členkami skupiny zpracována několika technikami. “Máme tady tři instalace. Je tady keramika, zvláštní tím, že je pálená v keltské peci. Dále vystavujeme hodně pastelů, kreseb i malby,” řekla Alice Formánková.

Za přibližně padesátkou děl stojí úsilí Anny Broulíkové, Marty Demelové, Alice Formánkové, Evy Formánkové, Marie Hladilové, Pavly Klimešové, Ludmily Rašnerové a Ivy Stolínové. Jmenované umělkyně se zasloužily o to, že Maxmilián funguje již 15 let. Výstava nazvaná Fletters je v Kulturním centru Česká Třebová k vidění do 29. května.