ČESKÁ TŘEBOVÁ – V muzeu můžete navštívit například obývací pokoj, který by bez problémů mohl posloužit při natáčení 31. případu majora Zemana. K vidění je zde výstava kýčovitých dekorativních předmětů z našich domácností 70. a 80. let 20. století.

Expozice nazvaná “Kýč jak bič” byla za hudebního doprovodu sester Leschingerových zahájena stylově, zazněly šlágry z období normalizace. Následně se návštěvníci vypravili do výstavních prostorů. Ty se proměnily v ložnici, kuchyň, obývací a dětský pokoj či koupelnu. “Tato instalace byla velice náročná, protože tady je vlastně zařízený celý byt, včetně koberců, linolea, osvětlení,” sdělila OIK TV kurátorka výstavy Hana Harapat.

Příbytek, ve kterém by se možná jako doma cítila i taková žena za pultem, není současnosti tak vzdálený, jak by se na první pohled mohlo zdát. Některým návštěvníkům do jisté míry připomněl obydlí vlastní či byt jejich rodičů nebo prarodičů. “Vysloveně mě to překvapilo, protože fakt ty vzpomínky na tu dávnou dobu, kdy jsem byl ještě dítě, tak je to přesně ono, přesně tak to vypadá. I ty knížky v těch knihovnách, ten nábytek, všechno přesně ta doba, takže mně to připomnělo dětství,” řekl jeden z návštěvníků výstavy.

27 let po takzvané sametové revoluci se život v České republice sice proměnil, ale i přesto mohlo českotřebovské muzeum výstavu věnující se jedné epoše bytí na území naší země uspořádat. “V každé domácnosti ještě dneska se najde spousta těchto věcí. Lidé k nim buď mají nějaký citový vztah, nebo je mají na půdách, ve sklepích. Některé věci jsme sehnali dokonce ve sběrném dvoře,” uvedla kurátorka výstavy.                                          

Výstava nesoucí název “Kýč jak bič” je v Městském muzeu Česká Třebová k vidění do 4. září.