LITOMYŠL – Tento víkend naposledy mají milovníci komiksů možnost zhlédnout jedinečnou výstavu v Litomyšli. Představuje to nejlepší z českého komiksu 1. poloviny 20. století. V originálech i kopiích přináší kreslené příběhy Josefa Lady, Ondřeje Sekory nebo komiksového tandemu Jaroslav Foglar – Jan Fišer.

Odstartovala to kniha Heleny Diesing s všeříkajícím názvem Český komiks první poloviny 20. století. Následovala spolupráce s karlovarskou Galerií umění a výstava byla na světě. U dětí i dospělých v Litomyšli kouzlí úsměvy už od závěru loňského roku. Vystavené komiksy zabraly všechny sály galerie. Organizátoři ji zároveň rozdělili do tématických okruhů. Kapitán českého komiksu Ondřej Sekora dostal prostor v prvním sále, kresbičky Josefa Lady v druhém sále a v patře se návštěvníkům představují ve svém vzniku Rychlé šípy. Jako další se pak ve své tvorbě prezentují Hermína Týrlová nebo výtvarníci, kteří navazovali na poválečnou komiksovou tvorbu. Téma dovolilo výstavu doplnit i o prostorové objekty, jako jsou ježek v kleci, dobová vydání tisku i knih či komiksové hrdiny v životní velikosti.

Zajímavostí je komiks teprve 12letého autora. Speciálně pro účely výstavy ho namaloval Štěpán Šváb z litomyšlského gymnázia.