LANŠKROUN – Další večer věnovaný vynikajícímu českému malíři, který pocházel z východních Čech byl věnován Bohuslavu Reynkovi. Tento grafik, básník a překladatel se narodil v roce 1892 v Petrkově u Havlíčkova Brodu, kde také v roce 1971 zemřel.

Zcela zaplněný večer z cyklu Naši významní krajané, který se mimořádně konal v suterénní chodbě radnice, zahájil Lanškrounský smíšený sbor. Již počtvrté jej pořádalo městské muzeum. “Jezdí sem nejenom lidé z Lanškrouna, ale z celého širokého okolí z těch míst, jako je Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Litomyšl, Moravská Třebová a my jsme za to moc rádi, protože nabízíme velkou kvalitu,” řekla pro OIK TV ředitelka muzea Marie Borkovcová.

Ke spolupráci si vzalo soukromou galérii, bez které by takovéto tématické večery nemohly vznikat, ani ne ten věnovaný Bohuslavu Reynkovi. “Reynek zcela určitě patří mezi 10 nejvýznamnějších osobností 20. století vedle Zdeňka Pešánka, vedle Kupky, vedle Josefa Šímy nebo Zdeňka Sýkory. Patří k těm, kteří reprezentují České umění v podobě 20. století,” řekl pro OIK TV galerista Zdeněk Sklenář.

Na svého dědečka zavzpomínala, převážně ze vzpomínek svých nejbližších, Veronika Reynková. Prozradila tak, že se naučil malovat na jihlavské reálce u prof. Maxe Eislera. A po studiích odešel do Francie. “Za manželku měl francouzskou básnířku Suzanne Renaudovou a s ním trávil dost času ve Francii. Většinou půl roku, přes zimu oni žili ve Francii a během léta žili v Čechách,” řekla pro OIK TV vnučka malíře Veronika Reynková. Střídání Čech za Francii skončilo po úmrtí jeho otce v roce 1936, od kdy se staral o rodinný statek v Petrkově u Havlíčkova Brodu, kde také v roce 1971 zemřel.

Galerista Zdeněk Sklenář přivezl na akci ukázat jeho díla, k tomu řekl: “Je zde pět originálů, které patří k těm nejznámějším nejproslulejším. Jsou vytvořeny technikou suché jehly nebo leptu a vždy jsou kolorovány monotypem, tzn. vždy dochází k unikátnosti skrze tu malbu prováděnou v technice grafického listu.” Mezi lety 1933 až 1971 vytvořil více než šest set grafických listů suché jehly nebo leptu. “Jeho běžná cena barevných kolorovaných suchých jehlách s monotypy, jak kolem 185 000, ale v současné době už šplhá k z těch 250 až půl milionu,” dodal Sklenář.

Milovníci umění měli tak v Lanškrouně další jedinečnou příležitost podrobně se seznámit s dílem dalšího významného českého malíře 20. století.