ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Městském muzeu v Ústí nad Orlicí probíhá i o prázdninách řada výstav. Zhlédnout expozice je možné každý všední den kromě pondělí mezi 9 a 16 hodinou. O víkendu mohou zájemci přijít o půl druhé a odejít až v sedmnáct hodin.

I v letních měsících je pro návštěvníky Městského muzea připravena pestrá nabídka výstav a stálých expozic. “Vždycky se snažíme, aby od každého jsme vystavili, dá se říct kousek. To znamená, že si přijdou na své jak milovníci historie, tak milovníci něčeho co přesahuje právě do současnosti,” říká ředitelka Městského muzea Jarmila Süsserová.

Momentálně je k vidění např. 15 větších olejomaleb a akvarelů z oblasti Hronovska a Broumovska od orlickoústeckého rodáka Josefa Sahuly nebo výstava Cihla k cihle. Ta představuje cihlářské řemeslo a cihelny v Pardubickém kraji se zaměřením na lokalitu Ústí nad Orlicí a blízkého okolí. “Základ tvoří vlastně panely vlastně k cihlářství, různým jakoby specifikům tohoto řemesla a pak vlastně i strojní a průmyslové výroby. V klipech jsou dál zpracovány právě zdejší cihelny,” sdělil OIK TV zástupce ředitelky Městského muzea Zdeněk Skalický.

Výstava Textilní Oustí by mohla turistům ale i místním přiblížit historický vývoj Ústí nad Orlicí. V minulosti neměli obyvatelé tohoto města kvůli přírodním podmínkám možnost živit se pouze zemědělstvím a orientovali se proto na textilní řemeslo. Expozice je rozdělena na dvě části. “Výstavu Textilní Oustí jsme koncipovali vlastně do dvou částí. “První část je taková jako historická část a v té druhé části je ta jako bližší minulost plus současnost,” říká kurátorka výstavy Hana Skalická. Kvůli realizaci druhé části výstavy muzeum oslovilo současné orlickoústecké podniky zabývající se textilním průmyslem.
Při přípravě se myslelo i na malé návštěvníky. K dispozici je malý tkalcovský stav, na kterém si děti mohou tkaní vyzkoušet.

“Od září připravujeme další změny, takže stálé expozice se mírně obnoví, obmění a v příštím roce se lidé mohou těšit zase na další pěkné výstavy,” říkáředitelka Městského muzea Jarmila Süsserová. Do té doby je ale např. možné do 14. srpna zhlédnout výstavu o cihlářském řemesle a do 4. září Textilní Oustí. Obrazy Josefa Sahuly budou naposledy k vidění 11. září.