LANŠKROUN – Piknik pod širým nebem obsadil zámeckou zahradu. Tam dorazili ti, které přilákal program, jehož součástí bylo také mlsání dobrot. Hlavní surovinou pro jejich výrobu byly maliny. Úvodní setkání “Kulturního léta” se tedy odehrálo v duchu malinobraní. “Děti si vlastně mají možnost vytvořit své vlastní dortíky, jsou tady různé ingredience, a ozdobí si je právě malinami. Vlastně veškeré tematické aktivity jsou směřovány na tuto dominantní potravinu,” sdělila OIK TV ředitelka Kulturního centra Lanškroun Jaroslava Havlíčková.

Rušno bylo nejen u stánků s pochutinami, ale i na pódiu. Tam se předvedly maminky s dětmi a speciálním fitness programem. “Je to určeno pro maminky po porodu na zpevnění postavy. Ony si vlastně v průběhu toho cvičení hrají i se svými dětmi,” uvedla Jaroslava Havlíčková.

Starší dítka se mohla zabavit sama. Rodinné centrum Dětský svět totiž připravilo ukázku aktivit, které se o prázdninách konají v rámci cyklu pod názvem “Letní rarášci”. “Děti tady mají pomůcky, hračky, mají tady pomůcky inspirované Montessori pedagogikou, je tady malá tvořivá dílnička,” řekla koordinátorka RC Dětský svět Lanškroun Vladislava Hanyšová.

Veškeré dění doprovodil koncert pianisty Honzy Hrodka a zpěváka Jardy Kaplana. “Dále bylo připraveno hudebně-dramatické představení pro děti, kde se děti zapojily do celé taškařice, a celý program byl zakončen dívčí vokální skupinou Hlasy ve tmě,” shrnula další průběh ředitelka kulturního centra Jaroslava Havlíčková.

Lanškrounské “Kulturní léto” bude pokračovat 20. července, kdy se v zámecké zahradě rozezní Cimbálová muzika Grajcar.