ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Městské muzeum v Ústí nad Orlicí se poprvé zapojilo do celostátní akce Muzejní noc. A jelikož muzeum sídlí v secesní Hernychově vile, nesla se v duchu secese.

Bývala továrníkova vila byla obklopena dětmi a dospělými. Byl pro ně připraven program, který je vtáhl do období secese. Mohly se tak seznámit s místem, které navštěvují kvůli rlzným výstavám nebo přednáškám. “Zmiňujeme zajímavosti o architektonických zvláštnostech Hernychovi vily. Začínat to už vlastně vstupem, schodiště atd. To všechno, co na první pohled návštěvníka sice zaujme, ale možná si toho tak trochu nevšimne, jenom povědomě vnímá, že je tady něco pěkného,” řekl pro OIK TV ředitel Radim Urbánek.

Mezi zajímavosti této vily patří například necková klenba, která se nachází v hale. “Necková klenba navíc ještě nepravá. Nejedná se o skutečné zaklenutí, je na dřevěném bednění atd. Tak to je to je taková raritní věc, která se vztahuje k Hernychově vile,” dodal Urbánek.

Pro nejmenší byl připraven program s řadou her a soutěží. Mohly si vytvořit mozaiku, ozdobit slaměný klobouk, zkusit roztočit pravou dřevěnou káču nebo vyplnit soutěžní kvíz. “Přímo v hale muzea máme repliky secesních kostýmů, do kterých se jak dívky, tak chlapci mohou obléknout a náš fotograf je vyfotí,” řekla pro OIK TV mujezjní pedagožka Dana Morávková.

Pro všechny byla určena jednodenní kavárnička pod secesní věží. “Můžete si tam dát kávu, půjčit si dalekohled, podívat se do okolí a kochat se tím nádherným výhledem, který tam je,” dodala Morávková.

Netradičně strávený večer v orlickoústeckém  muzeu jste si mohli vychutnat až do 22:00 hodin.