ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ve dnech 2. a 3. března hostil místní Kulturní dům oblastní kolo 45. ročníku recitační soutěže Dětská scéna. Celostátní recitační klání je určeno školákům ve věku 6 – 15 let. Ti nejlepší v republice jsou vybíráni z krajských postupových přehlídek, jimž předcházejí oblastní, obvodní a školní kola.

Oblastní postupové přehlídky se letos zůčastnilo na devadesát recitátorů z 16 regionálních škol. V zaplněném sále Kulturního domu a před odbornou porotou si dětští recitátoři vyzkoušeli, jaké to je vystoupit před živým publikem i jak chutná potlesk.

Mnozí nejmenší účinkující by snesli srovnání s hereckým profesionály. Například Viktor Teichmann sklidil potlesk za výrazný přednes básně Ruce, nohy a břicho od Jiřího Žáčka a Dominika Hýblová za dojemnou recitaci Bruknerovy básně Léto a zima.

Tříčlenné odborné porotě předsedala moderátorka Jana Trojanová. “Dětská scéna není jen soutěž, je to především přehlídka. Děti mají možnost něco zažít, setkat se, předvést, co umí, a vzájemně se inspirovat,” uvedla porotkyně.

Ti nejlepší z Orlickoústecka budou náš region reprezentovat v krajském kole, které se uskuteční 4. a 5. dubna v Pardubicích. A pokud i tam uspějí, postoupí do celostátního finále, které proběhne 10. až 16. června ve Svitavách.