LANŠKROUN – V sálu zámku byl odehrán další z celé řady koncertů pod hlavičkou místní základní umělecké školy. Kdo však čekal, že uslyší Bacha či Smetanu, zažil překvapení. Akce nazvaná “Lanškrounský džem” nabídla posluchačský zážitek napříč žánry. “Muzika není jenom o jednom stylu, není to jenom klasická hudba, ale existuje spousta stylů jako rock, jazz, pop, a tento koncert je tomu vlastně věnovaný,” sdělil OIK TV ředitel ZUŠ Jindřicha Pravečka Pavel Vašíček.

Hity známé z rádií či filmů si zahráli studenti a učitelé, kteří mají k podobným skladbám vztah. Zmínění byli členy jednotlivých formací. “Brass Company, Vokins, Improvizace a ORdrums. Plus tam máme samozřejmě některé sólisty,” vyjmenoval účinkující Pavel Vašíček.

Jedním z hostů byla zpěvačka Eliška Urbanová. Díky původně učitelce saxofonu se publikum mohlo dozvědět, jak by asi Led Zeppelin zněly v případě, že by místo Roberta Planta angažovali ženu. “Strašně dlouho jsem chtěla něco takového vyzkoušet. Chtěla jsem se to strašně dlouho naučit, takže vlastně to, že mně řekli ´pojď si to s námi zazpívat´, bylo konečně ten impuls,” uvedla Eliška Urbanová.

Podobně se k nabídce, aby se proměnil v Jimmyho Page, postavil kytarista Vít Šembera. “Byla to určitě velká výzva, protože jsme to začali zkoušet týden před koncertem, takže člověk nebyl připravený. A pak najednou, že budeme hrát takovouhle písničku, která má 10 minut v originále,” řekl Vít Šembera.

Během koncertu zazněly také interpreti jako AC/DC, Rihanna či Beatles.