ČESKÁ TŘEBOVÁ – V kostele sv. Jakuba v České Třebové zazněly v pátek 4. října velebně tóny varhan – znamení, že byl zahájen Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka. Pořádá ho Kulturní centrum Česká Třebová s přispěním Města Česká Třebová a Pardubického kraje. Letos to je už jeho IX. ročník.

Tentokrát přivítal ředitel festivalu František Preisler na zahajovacím koncertu zahraničního hosta. Ulrike Northoff v programu koncertu interpretovala varhanní hudbu sedmnáctého až dvacátého století. Byly to skladby význačných skladatelů, například Johanna Sebastiána Bacha nebo Césara Francka. Provedení se vyznačovalo čistotou hry, brilantní technikou a celou škálou barev a rytmů. Ulrike Northoff získala hudební vzdělání na Vysoké škole církevní hudby v Esslingenu a titul koncertní varhanice na Vysoké hudební škole v Heidelberku.

Vystupuje na význačných evropských festivalech a několikrát účinkovala ve Spojených státech a Kanadě. Působí v Bad Homburgu u Frankfurtu, kde založila koncertní cyklus „Hudba na zámku“. Koncertuje i v České republice. Návštěvníci koncertu vyjádřili svou spokojenost dlouhým uznalým potleskem a vynutili si i přídavek. Varhanní festival bude pokračovat další tři páteční večery a lze očekávat i osobní účast skladatele Zdeňka Pololáníka, po kterém je festival pojmenován. Další festivalový koncert se koná v pátek 11. října opět v kostele sv. Jakuba v České Třebové.

[serialposts]