ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na každoroční „ladění“ pozvalo posluchače orlickoústecké vokální okteto s názvem Generace. V obměněném složení a nové režii koncertu ukázalo, že to ženám napříč generacemi stále stejně dobře zpívá. Předvánoční zpívání v podání osmi zpívajících žen má v Ústí nad Orlicí tradici i pravidelné diváky.

V koncertním sálu ZUŠ Jaroslava Kociana se konává rok co rok už více jak 10 let. Tradiční průběh letos skupina oživila překvapením v podobě odznáčku v barvách skupiny, kterou návštěvníci dostávali u vstupu. V pořadí 12. ladění pak přineslo ještě další překvapení. Pořadem provázel papírový moderátor s jednotlivými pěticemi připravených písní a v programu také vystoupila děvčata se scénickým tancem z hostitelské školy, kde Generace působila jako živý hudební doprovod.

Zazněly jak české písně lidové, tak písně světové, v úpravě pro 8 ženských hlasů. Více jak hodinu a půl trvající koncert jich nabídl pestrou škálu, a to za hudebního doprovodu houslí, kytar a klavíru, ale i bez něj. Při ohlížení se za rokem své činnosti Generace také zveřejnila změny, kterými prošla a představila novou členku Barboru Čápovou, studentku gymnázia, která po dobu mateřské dovolené nahradila zpěvačku Lenku. I když v Generaci zpívá už téměř rok, v reakcích diváků na „ladění“ měla premiéru. Před Vánoci ještě Generace zazpívá v rámci kulturního programu orlickoústeckého adventu v neděli 1. prosince.