ČESKÁ TŘEBOVÁ – Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové se přehoupl do druhé poloviny. Tentokrát zazněly tóny královského nástroje v komorním provedení, a to v rotundě sv. Kateřiny.

V romantickém interiéru přivítal ředitel festivalu František Preisler dva vynikající interprety – flétnistku Žofii Vokálkovou a varhaníka Josefa Rafaju. Žofie Vokálková studovala hru na flétnu na pražské konzervatoři a ve Francii. Má za sebou řadu koncertních recitálových i sólových vystoupení s našimi i zahraničními tělesy v celé Evropě, ve Spojených státech a v Japonsku. Druhý protagonista koncertu Josef Rafaja je český varhaník působící na Konzervatoři Pardubice. Je absolventem Hudební akademie muzických umění v Praze, své vzdělání dovršil ve Francii.

Zazněly skladby Johanna Sebastiana Bacha, Georga Fridricha Händela, Wolfganga Amadea Mozarta a Jana Křtitele Kuchaře. Hudba starých mistrů a skvělý výkon obou interpretů přispěly k dobré úrovni koncertu. Poslední koncert varhanního festivalu se koná v pátek 26. října a vystoupí na něm studenti Vysoké školy múzických umění Bratislava.