ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Hernychovou vilou se nesl zvuk fléten. Nestalo se tak v rámci vernisáže nějaké výstavy, jak bývá zvykem, ale během pomyslné narozeninové oslavy. Soubor “Acri Tibia” totiž funguje už 20 let.

Mimořádnou událost svým koncertem otevřeli hosté. Konkrétně “Hubertovi trubači”. Následně se budova Městského muzea Ústí nad Orlicí rozezněla díky tělesu, které při své produkci využívá všechny druhy fléten. Hru na ně si vyzkoušela řada hudebníků. “Počítala jsem to. Současných i minulých jich bylo 75. Samozřejmě to byla ta špička, která se do toho souboru dostala. Mojí výukou prošlo daleko víc dětí, to je na stovky,” uvedla zakladatelka a vedoucí souboru Dagmar Filipová.

Ke stovkám se možná vyšplhal i počet nastudovaných skladeb. Ty poslední si v rámci slavnostního koncertu zahráli i některé bývalé členky, které se tak vrátily o řadu let nazpět. “Mám jenom samé krásné vzpomínky, protože v souboru jsem hrála opravdu hodně let. Někde od druhé třídy až po maturitu, takže vzpomínek mám spoustu,” sdělila OIK TV bývalá členka souboru Šárka Procházková.

Nezbývá než souboru “Acri Tibia” do dalších let popřát vše nejlepší.