PARDUBICE – Druhý ročník celostátního festivalu ZUŠ Open nabídne ve čtvrtek 24. května najednou po celé republice představení tohoto českého kulturního fenoménu široké veřejnosti. V Pardubickém kraji připravily základní umělecké školy na tento den 50 programů a vystoupení.

„Základní umělecké školy ovlivnily život mnoha lidem. Z některých vyrostli umělci a dalším přinesly krásného koníčka na celý život. Náš kraj se dlouhodobě pohybuje na třetím místě v poměrném počtu dětí, které tyto školy navštěvují, proto určitě zvu spolu s organizátory všechny zájemce, aby se přišli podívat, jaké zajímavé věci tu vznikají,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, která má na kraji na starosti kulturu.

Základní umělecké školy nejsou sice zřizovány krajem, ale jednotlivými městy a obcemi, přes krajský úřad jsou pouze státem financovány. „Vážíme si práce těchto kantorů, kteří přenášejí své nadšení a kreativitu na nejmladší generaci. Tentokrát nezůstane jejich práce ve zkušebnách a pracovnách, ale vyjde do ulic, parků, nákupních galerií nebo pasáží, prostě za svými diváky, a to je dobře,“ podotkl radní pro školství Bohumil Bernášek.

Iniciátorem akce je Nadační fond Magdaleny Kožené. Umělkyně, jejíž hvězdná kariéra má základy také na jedné z brněnských ZUŠek, vysvětluje: „Jsem nadšena z toho, že do tohoto projektu s námi letos jsou tři čtvrtiny všech našich základních uměleckých škol. Těším se, že se na několika místech zapojím s dětmi a jejich pedagogy do programu a srdečně zvu všechny, kteří mají zájem o umění a chápou jeho úlohu pro celkový rozvoj nejmladší generace ve všech koutech naší vlasti.” Projekt opět podpoří i další výrazné osobnosti napříč uměleckými obory. Na pozvání patronky Magdaleny Kožené přijali roli garantů za jednotlivé obory Alice Nellis, Maxim Velčovský a Otto a Jiří Bubeníčkovi. Akci podporuje řada dalších umělců, jimž základní umělecké školy otevřely svět, v němž se jejich talent naplno rozvinul.

V Pardubickém kraji se celkem představí 21 základních uměleckých škol s 50 akcemi. Podrobnosti najdete na www.zusopen/program.