ČESKÁ TŘEBOVÁ – Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka pokračoval v pátek 11. října druhým koncertem. V kostele sv. Jakuba v České Třebové vystoupil mladý český umělec Lukáš Hurtík. V podání pětatřicetiletého varhaníka vyslechlo publikum šest varhanních skladeb, které se vyznačovaly rozmanitostí forem – od renesanční kantilény přes Bachovu fugu a sonátu jeho syna Carla po chorál Cesara Francka.

Zastoupen byl i velikán české hudby Antonín Dvořák a v úvodu zazněla i skladba patrona festivalu Zdeňka Pololáníka. Zdeněk Pololáník se koncertu osobně zúčastnil a potvrdil tak, že si Českou Třebovou oblíbil. Lukáš Hurtík je absolventem Konzervatoře Kroměříž a Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Studoval hru na varhany i v německém Stuttgartu a na mistrovských kurzech v Lübecku. Koncertuje po celé České republice a představil se i publiku na Slovensku, v Německu a Polsku. Spolupracuje s orchestry v Bratislavě a Brně, je vyhledáván i jako komorní hráč.

Prostřednictvím videoprojekce mohli návštěvníci koncertu sledovat, jak interpret dokonale využívá rejstříkové dispozice nástroje, střídá dynamiku i barvu tónu. Celkový dojem umocňovala i vynikající akustika chrámového prostoru. Lukáš Hurtík je představitelem mladé generace varhaníků. Zdá se, že v posledních letech stoupl mezi mladými muzikanty zájem o královský nástroj. Druhý festivalový koncert se líbil. Svou pestrostí a melodičností i sympatickým výkonem interpreta určitě uspokojil. Dějištěm třetího festivalového koncertu bude v pátek 18. října rotunda sv. Kateřiny.

[serialposts]