ČESKÁ TŘEBOVÁ – Největší hudební událost jara v České Třebové, Hudební festival Antonína Bennewitze, je jubilejní, patnáctý. Byl zahájen 6. dubna v Kulturním centru. Zahajovací koncert byl svěřen Komornímu orchestru Jaroslava Kociana s dirigentem Bohuslavem Mimrou, jako sólista vystoupil houslový virtuóz Leoš Čepický.

Už tradičně zahájil festival starosta města Jaroslav Zedník, podle něhož je tato kulturní událost velkým přínosem pro občany města. Ředitel festivalu František Preisler vyzdvihl pestrost letošní dramaturgie s celou řadou zajímavostí. V první části koncertu přednesl Komorní orchestr Jaroslava Kociana pod taktovkou Bohuslava Mimry, rozšířený o dechovou sekci členů Filharmonie Hradec Králové, známou a oblíbenou skladbu Georga Fridricha Händla – orchestrální koncert č. 25 „Vodní hudba“. Orchestr, který letos oslavil 45 let své činnosti, předvedl velmi kvalitní výkon a Bohuslav Mimra mohl být nadmíru spokojený.

Skutečným zážitkem pro publikum byl koncert pro housle a orchestr D dur Petra Iljiče Čajkovského. Ve velmi náročném sólu se zaskvěl Leoš Čepický, primárius Wihanova kvarteta, který předvedl skutečně bravurní výkon. Ze hry houslisty bylo znát, že má k této skladbě niterný vztah. Zahajovací koncert se vydařil, obecenstvo odměnilo umělce bouřlivým potleskem a vynutilo si i přídavek. Festival pokračuje už v sobotu 13. dubna druhým koncertem. Milovníci klasické hudby se tedy mohou těšit na další umělecké zážitky.