ČESKÁ TŘEBOVÁ – Před oltář kostela sv. Jakuba se postavila trojice ve složení Miloš Kolovratník, Jan Lorenc a Josef Kopecký. Zmínění mužové úvodním slovem zahájili 13. ročník “Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka”. “Má čtyři koncerty, dramaturgie se víceméně ustálila. Já jsem moc rád, že spolupracujeme s Janem Lorencem, který jednak má spoustu kontaktů, a navíc přináší stále nové nápady,” uvedl ředitel Kulturního centra Česká Třebová Josef Kopecký.

Prvním interpretem, jehož umění se publikum mohlo obdivovat, byl Jan Hora. V repertoáru profesora Pražské konzervatoře nechyběly skladby prověřené staletími z pera Johanna Sebastiana Bacha, Johannese Brahmse či Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

V průběhu koncertu se však příznivci hudby mohli zaposlouchat také do skladby zbrusu nové. Ta pochází z letošního roku a jejím autorem je Otomar Kvěch.

V hledišti se sice tentokrát Zdeněk Pololáník neobjevil, ale zaznělo jeho “Largo” ze “Sonáty bravury”. Závěrečné dvě skladby napsal Petr Eben, rodák z nedalekého Žamberka. Jednalo se o dvě chorální fantasie “Ó Bože veliký” a “Svatý Václave”.

13. ročník “Mezinárodního varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka” pokračuje 7. října druhým koncertem. Ten bude hostit rotunda sv. Kateřiny, kde vystoupí francouzský pěvecký sbor “Vox in Rama” v doprovodu varhaníka Jana Lorence.