ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Poslední tóny dozněly, letošní pokračování “Kocianovy houslové soutěže” skončilo. Všem předpokladům se postavil chlapec z Kanady, který si z města na řece Orlici odvezl titul laureáta.

Ještě než se ale dostaneme k rozuzlení soutěže, připomeňme si, jak v Ústí nad Orlicí probíhal hudební festival. O žánrové vybočení se v Roškotově divadle postaral koncert kapely bratří Ebenů.

“Kocianovo Ústí” následně pokračovalo v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Tam se uskutečnil “Slavnostní galakoncert významných laureátů a vítězů Kocianovy houslové soutěže”. Ty doprovodil komorní orchestr “Praga Camerata”. “Je to opravdu unikátní v tom, že hraje dneska celá porota. Porota složená z bývalých laureátů. Za těch 60 let jich bylo opravdu hodně a především to byli vynikající houslisté,” uvedl k obsazení koncertu umělecký ředitel festivalu “Kocianovo Ústí” Pavel Šporcl.

Vynikajícím houslistou zůstal Bohuslav Matoušek, který se na soutěži poprvé objevil v roce 1962. “Je to skoro neuvěřitelné, že uplynulo 60 let od té doby, kdy jsem tady jako malý kluk začínal, ale je to nádherné. Opravdu, úžasné vzpomínky,” svěřil se laureát z roku 1966 Bohuslav Matoušek.

Úžasné vzpomínky si možná odvezli i interpreti “Koncertu vítězů a laureáta 60. ročníku Kocianovy houslové soutěže”. V Roškotově divadle nejprve vystoupil “Mezinárodní orchestr”. Poté se představili nejlepší houslisté jednotlivých kategorií. V té věkově nejstarší nebyla první cena udělena. “Ta čtvrtá kategorie nás přece jen tak neuspokojila jako třeba vloni, a tak se hledalo dále,” sdělil OIK TV předseda poroty “Kocianovy houslové soutěže 2018” Pavel Hůla.

Třetí kategorii opanoval Daniel Matejča z Liberce. Mezi houslisty do dvanácti let věku kraloval rovněž liberecký Milan Kostelenec. Vítězem první kategorie a laureátem celé soutěže se stal kanadský houslista Emrik Revermann. “Jsem velmi hrdý a velice spokojený se svým výkonem. Myslím, že mi to vítězství pomůže jít kupředu,” řekl novopečený laureát Emrik Revermann, ročník narození 2008. “Ten jeho projev, když člověk zavře oči, tak už, není úplně všechno dokonalé, samozřejmě, ale ten projev už se blíží tomu skoro profesionálnímu hraní,” zdůvodnil volbu poroty její předseda Pavel Hůla.

Všechny ceny byly rozdány, a tak se jubilejní pokračování houslové soutěže stalo minulostí. “Já jsem strašně ráda, že se nám podařilo vytvořit tuhle krásnou, klidnou a přátelskou atmosféru, kterou si ty děti mohly zažít. Pevně doufám, že přijedou k nám i na 61. ročník Kocianovy houslové soutěže,” uvedla ředitelka “Kocianovy houslové soutěže 2018” Lenka Lipenská.

Než se do Ústí nad Orlicí opět sjedou talentovaní houslisté, nezapomeňte navštívit závěrečný koncert festivalu. 20. května bude uvedena “Slavnostní mše”, kterou napsal Jaroslav Kocian.