ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Zaplněný divadelní sál literárně-dramatického oboru ZUŠ Jaroslava Kociana viděl závěrečnou inscenaci letošního ročníku “Minifestivalu”. Ten nabídl celkem 11 představení pro školy i veřejnost.

Jedním z nich byla dramatizace klasického díla “Jáma a kyvadlo”, jehož autorem je Edgar Allan Poe. “Je vlastně o tom prožívání té postavy. Tady v tom oboru je důležité, že ti žáci si mají každý rok vyzkoušet něco nového. Proto jsem letos zvolil právě drama, protože loni například dělali komedii,” sdělil OIK TV učitel literárně-dramatického oboru Jiří Zajíček.

Psychologické drama diváky zavedlo do Španělska v dobách inkvizice. V kobce uvězněného muže, který přemítal o životě a smrti, ztvárnil Jan Hnyk. “Zaujalo mě na tom to, že jsem zjistil, jaké to asi musí být, když je někdo odsouzený na smrt, jako samozřejmě ne úplně, ale určitě není nic jednoduchého být v takové situaci a nechtěl bych to zažít,” řekl představitel hlavní role Jan Hnyk.

Nešťastníka trýznila skupina inkvizičních soudců. Do jednoho z nich se musela vžít Aneta Skalická. “Ze začátku jsem to moc nechápala, ale potom když jsme si to pokaždé jako víc protrénovali, tak to bylo čím dál víc lepší a lepší,” uvedla Aneta Skalická.

Představení bylo 41. premiérou za dobu trvání “Minifestivalu” literárně-dramatického oboru ZUŠ Jaroslava Kociana Ústí nad Orlicí.