ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 65. ročník celostátní soutěže neprofesionální filmové tvorby “Český videosalon” na dva dny obsadil orlickoústeckou Malou scénu. Publikum zde v několika blocích mohlo zhlédnout hodiny a hodiny záznamu. “Přihlásilo se 120 snímků. Ve výsledku se promítá 50. S tím, že předcházela krajská kola,” sdělila OIK TV organizátorka soutěže Magdalena Mikešová.

Do Ústí nad Orlicí se tak se svými filmy dostali pouze ti, kteří uspěli ve zmíněných krajských kolech. Ta pokryla celkem 6 oblastí České republiky. K vidění však byly také snímky od hostů ze Slovenska a Německa.

Bez ohledu na národnost tvůrců bylo 6 soutěžních kategorií. “Tradičně převažují dokumenty, ale máme tady hrané filmy, videoklipy, reportáže, animované snímky, experimentální snímky,” uvedla Magdalena Mikešová.

Vítězství v některé z kategorií si na 65. ročníku soutěže připsali následující filmaři: Bohumil Kheil, Petr Baran, Alena Krejčová, Lubomír Hájek, Tomáš Krauz, Michal Martinek, Jaroslav Nykl, Stanislav Domanský a Ján Kuska. Držitelem “Ceny starosty města Ústí nad Orlicí” se stal Josef Hradecký.