ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Letošní ročník Mezinárodního hudební festivalu Kocianovo Ústí je v plném proudu. Úvodního koncertu v orlickoústecké Hernychově vile se ujali harfenistka Jana Boušková a houslista Pavel Šporcl. O vítězství se již také bojuje v rámci 59. ročníku Kocianovy houslové soutěže.

12. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kocianovo Ústí byl slavnostně zahájen na začátku května v Hernychově vile koncertem Jany Bouškové a Pavla Šporcla, který je uměleckým ředitelem Kocianova Ústí. Druhý den byl před Základní uměleckou školou zahájen 59. ročník Kocianovy houslové soutěže, jehož patronem je známý houslový virtuóz. “Jsme přijali 55 přihlášek, 19 účastníků je z České republiky a ostatní jsou z 15 zemí doslova z celého světa,” řekla ředitelka soutěže Lenka Lipenská.

Děti soutěží ve čtyřech kategoriích, ve kterých jsou rozděleny podle věku a jejich výkony hodnotí odborná porota.

Novinkami pro letošní rok jsou například živý přenos na internetu nebo soutěžní orchestr pro ty, kteří nepostoupí do kola druhého. Na slavnostní zahájení dorazil také loňský laureát Nikola Pajanovič ze Slovinska a ve večerních hodinách se děj hudebního festivalu přesunul do Kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde vystoupilo Wihanovo kvarteto.

Třetí festivalový koncert obstarala v Roškotově divadle Pardubická komorní filharmonie vedená dirigentem Davidem Švecem společně s loňským laureátem.