PRAHA / ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Jeden z největších hudebních podniků nejen v našem regionu věnovaný houslím Kocianova houslová soutěž a festival Kocianovo Ústí bude letos od 3. do 7. května. Veřejnost o akci byla seznámena na tiskové konferenci konající se v centrále CzechTurismu na pražských Vinohradech. Novinkou letošního ročníku je změna na postu patrona a uměleckého ředitele. Stal se jím houslový virtuos Pavel Šporcl.

“Organizační tým se okysličil, přišla nová krev. S Pavlem Šporclem přichází celkem logicky i nová dramaturgie festivalu, ale hlavně přichází nový patron Kocianovy houslové soutěže,” řekl pro OIK TV starosta města Petr Hájek. K tomu houslový virtuos Pavel Šporcl dodal: “K zapojení do festivalu Kocianovy houslové soutěže mě vedla láska k hudbě, láska k Jaroslavu Kocianovi a velký obdiv k mému učiteli profesoru Václavu Snítilovy, který bohužel v loňském roce zemřel.”

Sám Pavel Šporcl byl několikanásobným účastníkem Kocianovy houslové soutěže. V roce 1986 se stal jejím laureátem a tudíž absolutním vítězem. Rád by navázal na odkaz svého profesora a potažmo i na Jaroslava Kociana. “Budu určitě se snažit o to, abych byl na soutěži vidět co nejvíc. Když se soutěžícímu něco nepovede, budu mu utírat ty pomyslné slzičky, když se něco povede naopak budu samozřejmě gratulovat a podporovat jak soutěžící, tak učitele,” řekl Šporcl.

Plány má také se samotným festivalem, který po jedenácté soutěž doprovází. Sám odehraje jeden koncert v Chrámu nanebevzetí Panny Marie a společně se slovenským akordeonistou Vojtěchem Szábo v Hernychově vile festival 3. května zahájí. “To je právě taková třešnička na dortu, kterou já bych chtěl vždy ukázat posluchačům, že ten festival nemusí být pouze o houslích.” dodal Šporcl. Cílem nového uměleckého ředitele je aby se ze soutěže a festivalu stala celostátní záležitost a aby program festivalu byl na nejvyšší možné úrovni a pokusit se na něj pozvat nejlepší i zahraniční houslisty.