ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V kostele Nanebevzetí Panny Marie se měla konat speciální mše. Ta byla naplánována jako pomyslná třešnička na dortu, kterým byl festival “Kocianovo Ústí 2018”. Neméně vysokým vrcholem koncertu ale mohlo být úvodní vystoupení houslového virtuosa Pavla Šporcla.

Umělecký ředitel festivalu hrál skladby od Antonína Dvořáka. Jeho díla byla zařazena proto, že Jaroslav Kocian patřil mezi Dvořákovi žáky. Možná i díky tomu orlickoústecký rodák složil “Slavnostní mši”, která byla poprvé uvedena profesionálními hudebníky. “Pozval jsem Pražskou komorní filharmonii, Kühnův smíšený sbor, báječné sólisty pod vedením Jana Talicha. Jan Talich tady není náhodou, jeho dědeček studoval u Otakara Ševčíka, sám je to vynikající houslista, takže samozřejmě ke Kocianovi má velký vztah,” sdělil OIK TV umělecký ředitel festivalu Pavel Šporcl.

Zatímco se publikum mohlo oddávat výkonům hudebníků i pěvců, nastal čas osmé pokračování svátku tónů zhodnotit. “Mám velikou radost, že spousta lidí přišla na letošní festival. Byl opravdu mimořádný. Snažil jsem se ho koncipovat tak, abychom oslavili 60. výročí Kocianovy houslové soutěže. Velice mi v tom samozřejmě pomohlo i město, sponzoři, Klubcentrum, nadace a tak dále,” řekl Pavel Šporcl. “Mám radost z toho, že vlastně všechny koncerty byly ve své podstatě zaplněny, ne-li vyprodány, takže si myslím, že teďka jsme si nasadili pro ty příští ročníky laťku hodně vysoko,” uzavřel starosta města Petr Hájek.