ÚSTÍ NAD ORLICÍ – 16. ročník festivalu studentského divadla “Mladá scéna” je za námi. Po desáté v historii tato akce zavítala do Ústí nad Orlicí. Na pětidenní celostátní přehlídku dorazili studenti z různých koutů republiky. V rodišti Jaroslava Kociana je čekaly jiné podmínky než v minulosti. “Letošní ročník probíhá na několika místech, protože gymnázium se opravuje. Takže máme asi 4 hrací prostory a 8 workshopů, které probíhají po celém městě,” vysvětlila Lenka Janyšová. Diváci se tak na inscenace nejrůznějších žánrů mohli přijít podívat na Malou scénu, do Roškotova divadla a Kulturního domu.

Letos se zde prezentoval i soubor z Gymnázia Ústí nad Orlicí “Veselé zrcadlo” s divadelní hrou “Zoe”. Ta dostala ocenění za výtvarnou složku a zvukový plán. O čem hra byla nám řekla vedoucí souboru Lenka Janyšová: “Tak jak to je běžné, dívka touží po různých vzrušeních, touží po lásce. To prožívá i tato hrdinka. My jsme si z toho vybrali jedno téma a to je téma viny.”

Další z celkového počtu sedmnácti představení se jmenovalo Gerta S. Kvalifikovali se s ním studenti z Prahy ze souboru Zpátečníci. “Vlastně jsme na tom pracovali skoro 2 roky. Protože jsme prozkoumávali všechny informace, které se k tomu dají dohledat. Pak jsme pracovali s tím fiktivním příběhem,” sdělila OIK TV Ivana Sobková, vedoucí souboru Zpáteční. Hlavní hrdinka se totiž musela vcítit do role slečny, která žila za druhé světové války.

Pražští Zpátečníci byli porotou doporučeni k účasti na přehlídce “Jiráskův Hronov”. Stejný osud neminul ani žáky ZUŠ F. L. Gassmanna z Mostu. Na severovýchodě Čech nebudou chybět ani vyslanci Střediska volného času Lužánky z Brna. Ti se dočkali přímého postupu.