ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ústí nad Orlicí ožilo festivalem Jeden svět. V Malé scéně po osm dní promítají dokumentární filmy o lidských právech. Hned první den se podařilo vyprodat dva filmy.

V letošním ročníku, který byl věnován tématu “Umění spolupráce,” byl jako první promítnut dokument Brouci. Na diskusi o zhlédnutém dokumentu poté navázala ochutnávka hmyzu. Účastníci mohli vyzkoušet sušené larvy potemníka brazilského, sušená sarančata a sušené cvrčky.

Teprve po promítnutí tří dokumentů oficiálně zahájil festival organizátor Petr Kulhavý. Výběr dokumentárních filmů pro první den zakončil snímek “Zemřít pro design”.

“Dva plný filmy, to jsme rádi dneska, takže na úvodní den jako skvělý, jsme nadšení, že lidi chodí a že zájem mají a i celkově vnímáme, že prostě je obrovský zájem o lístky, protože v tom rezervačním systému máme v tudle chvíli skoro 600 lístků,” říká organizátor Jednoho světa Petr Kulhavý.

Již druhým rokem je možné se v průběhu tohoto festivalu zapojit do hlasování v programu Ústí sobě. Projekty by měly obohatit život v Ústí nad Orlicí. Letos jich splnilo podmínky pro zařazení do hlasování pět.

Kromě více než dvacítky dokumentárních filmů připraviili organizátoři také řadu besed, divadelní představení či několik výstav. Programu se můžete zúčastnit až do soboty osmého dubna.